Welke licentie heb ik nodig als...


Kan ik SketchUp nog permanent aankopen?

SketchUp is per november 2020 volledig overgestapt op het lidmaatschapsmodel. U kunt aan de slag met een subscription of een jaarlijkse netwerklicentie. Indien u nog in het bezit bent van een zogeheten classic licentie (aangekochte licentie met serienummer), kunt u doorwerken op de laatst geactiveerde versie zolang uw systeem de software ondersteund. U kunt ten alle tijden overstappen op het lidmaatschap voor toegang tot de nieuwste versie en aanvullende voordelen. Neem contact op en we kijken graag met u mee of er een voordelige overstap mogelijk is.

Wat is er inbegrepen bij het SketchUp Pro lidmaatschap?

 • Doorlopend toegang tot de nieuwste SketchUp Pro versies en technisch support.
 • Overal toegang tot de premium browserversie van SketchUp naast op uw desktop.
 • Trimble Connect Business voor onbeperkt cloudopslag en samenwerken aan projecten.
 • PreDesign om klimaatelementen te verwerken al vanaf uw eerste conceptontwerp.
 • Viewers voor de Hololens, Virtual Reality en Augmented Reality.
 • Hoge resolutie geo-locaties.
 • SketchUp for iPad.
 • Ongelimiteerde 3D Warehouse downloads.


Wat is het verschil tussen SketchUp Pro en SketchUp Studio?

SketchUp Studio is ideaal voor gebruikers die naast SketchUp Pro de gehele workflow van hun model ter beschikking willen hebben. De samenstelling is voor commercieel en educatief gebruik verschillend (onder voorbehoud van wijzigingen).

• SketchUp Studio commercieel = SketchUp Pro + Scan Essentials + V-Ray voor SketchUp
• SketchUp Studio educatief = SketchUp Pro + Sefaira

Met Scan Essentials kunt u complexe scan data naar 3D modelleren met behulp van puntenwolken met contextuele details. Na het ontwerpen van uw model kunt u met de ingebouwde fotorendering van V-Ray visualisaties maken om bijvoorbeeld aan potentiële klanten te tonen, zoals fotorealistische afbeeldingen en animaties.

Het educatieve SketchUp Studio pakket bevat de extension Sefaira om onder andere modellen te analyseren op energieverbruik, daglichttoetreding, thermisch comfort en HVAC. Zo heeft u direct in uw model de gehele workflow beschikbaar en kunt u zien waar verbeteringen aan uw ontwerp gewenst zijn. Sefaira is real-time en werkt resultaten bij terwijl u ontwerpt.

Wat is een privé netwerklicentie?

Een privé netwerklicentie is een organisatiebrede licentie met een geldigheid van in principe 1 jaar. Deze licenties worden doorgaans afgenomen wanneer vanwege beveiligingsmaatregelen bepaalde poorten niet toegankelijk zijn. Hierdoor zijn verschillende online en persoonsgebonden services, zoals PreDesign, de SketchUp browserversie, AR en XR viewers niet beschikbaar en zijn er meer beheeraspecten voor installatie en gebruik.

Doordat de licentie voor de organisatie wordt afgenomen, mag u de licentie met anderen delen. Dit wordt vooral gedaan bij veel wisselende, maar niet gelijktijdige gebruikers. U kunt op alle machines binnen de organisatie de software activeren; het aantal afgenomen licenties (seats) is het maximum aantal gebruikers dat gelijktijdig SketchUp kan gebruiken. Wanneer een gebruiker stopt met SketchUp Pro komt de activatie beschikbaar voor een collega.

De software wordt geactiveerd middels een serienummer en autorisatiecode en wordt gehost vanaf een eigen server. Versie upgrades zijn bij deze licenties niet inbegrepen.

Welke onderwijslicentie is voor mij het beste?

Voor educatieve licenties komen alleen non-commerciële, door de overheid gesubsidieerde opleidingen en geaccrediteerde onderwijsinstellingen in aanmerking. Docenten en studenten aan een geaccrediteerde onderwijsinstelling kunnen voordelig een persoonsgebonden lidmaatschap op SketchUp Studio afnemen. Voor acceptatie wordt gevraagd om een kopie docenten/studentenpas of een recent geldig bewijs van aanstelling of inschrijving. Twijfelt u of u in aanmerking komt? Stuur ons gerust een bericht, dan zetten we uw verzoek tot goedkeuring door.

Voor machines in schoolbeheer, bijvoorbeeld computers in een klaslokaal, kunt u voor gebruik door uw studenten verschillende soorten licenties aanschaffen:

 • Educatieve lab netwerklicenties (5+): netwerklicenties zijn floating en zodoende niet computer gebonden. Het aantal afgenomen licenties bepaalt hoeveel leerlingen er tegelijkertijd SketchUp Pro kunnen activeren, terwijl de software op meerdere machines geïnstalleerd kan staan. Activatie verloopt via het internet.
 • Educatieve privé-netwerklicenties (5+): geschikt voor netwerken die vanwege de veiligheid dichtgetimmerd zijn, bijvoorbeeld wanneer bepaalde poorten niet toegankelijk zijn en het openbare internet moeilijk bereikbaar is. Privé-netwerklicenties zijn ook floating, maar activatie loopt via een server op uw eigen netwerk. Deze licenties zijn alleen verkrijgbaar voor de actuele versie op het moment van aanschaf, upgrades zijn niet inbegrepen. Een testlicentie is op aanvraag beschikbaar.
 • SketchUp Studio voor Hoger Onderwijs (10+): deze licenties zijn persoonsgebonden licenties, ook geschikt voor klassikaal gebruik. Activatie gebeurt middels een emailadres en de licentie dient door de onderwijsinstelling aangeschaft te worden.


Wat zijn de systeemvereisten om met SketchUp te werken?

De systeemvereisten van SketchUp vindt u op de website van SketchUp. Een belangrijk onderdeel voor goede prestaties met SketchUp is uw werkgeheugen en grafische kaart met OpenGL ondersteuning. Geadviseerd wordt om niet met Intel-based grafische kaarten te werken. Naast deze on-board videokaarten (opgesoldeerde chipsets) kan uw machine beschikken over een zogeheten dedicated videokaart met speciaal VRAM geheugen voor grafische processen, bijvoorbeeld NVIDEA.

Windows gebruikers kunnen hun systeem en de grafische kaart testen op geschiktheid voor SketchUp Pro met de SketchUp CheckUp Tool.

Kan ik oudere versies van SketchUp installeren?

Ja. Met subscriptions kunt u zelf bepalen welke versie u installeert en activeert, vanaf SketchUp Pro 2019 (dit is de eerste versie die beschikbaar kwam voor het lidmaatschap). U kunt indien gewenst twee versies op uw machine geïnstalleerd en geactiveerd hebben, bijvoorbeeld SketchUp Pro 2022 en 2023. Let op dat activatie van beide versies betekent dat uw twee beschikbare activaties gebruikt worden en u de software dan niet op een ander systeem kunt activeren.

Kan ik SketchUp op meerdere computers gebruiken?

Ja. Subscriptions zijn persoonsgebonden en kunt u tot op twee machines activeren, maar niet tegelijkertijd gebruiken. Bijvoorbeeld voor uw desktop op kantoor en een laptop voor thuis of klantbezoek. Uiteraard kunt u ook een machine afmelden zodat u een ander systeem kunt aanmelden. Met een subscription heeft u tevens toegang tot een premium browserversie. Let op dat een licentie per hoofdgebruiker afgenomen dient te worden en niet met anderen mag worden gedeeld.

Ik heb meerdere lidmaatschappen voor gebruikers nodig.

U kunt meerdere subscriptions tegelijk bestellen. Deze worden onder hetzelfde organisatiebeheeraccount gekoppeld voor eenvoudig beheer en met 1 verlengdatum voor uw SketchUp licenties. Na verwerking kunt u in de beheeromgeving de licenties toewijzen aan de gewenste gebruikers. U kunt ook de gewenste gebruikers bij bestelling naar Doesum mailen, dan wijzen wij graag direct de gebruikers voor u toe bij verwerking van uw subscriptions (kosteloos licentiebeheer).

Heeft u reeds licenties voor uw organisaties en wilt u graag extra licenties/gebruikers toevoegen? Dan wordt enkel de periode resterend tot aan uw verlengdatum berekend, zodat uw licenties gelijk blijven lopen. Indien deze resterende periode minder dan 60 dagen voor de verlengdatum is, wordt de nieuwe licentie automatisch verlengd (dus de resterende periode + 1 jaar).

Ik heb nog een classic licentie met serienummer. Kan ik voordelig overstappen op het lidmaatschap?

SketchUp heeft weleens een conversiepromotie voor gebruikers van een (oude) classic licentie die wensen over te stappen op het lidmaatschap. Deze aanbieding is geldig voor bestaande gebruikers en is onder voorbehoud van een actieve promotieperiode en acceptatie door Trimble. Heeft u nog een SketchUp Pro aankooplicentie, met of zonder onderhoudsabonnement? Neem altijd gerust contact met ons op, we kijken graag met u mee of u voordelig kunt overstappen.

Hoe kan ik mijn lidmaatschap activeren?

Bij bestelling bij Doesum wordt uw lidmaatschap geactiveerd en ontvangt u van ons inloggegevens voor uw beheeromgeving. Indien u één licentie aanschaft, wordt doorgaans automatisch het beheeraccount toegewezen als gebruiker. Dit kunt u ten alle tijden wijzigen binnen uw beheeromgeving en bijvoorbeeld uw eigen e-mailadres toewijzen als gebruiker. De toegewezen gebruiker ontvangt een e-mail ter bevestiging vanuit SketchUp en u kunt een Trimble SketchUp ID aanmaken indien u deze nog niet heeft (een inlog met zelf gekozen wachtwoord bij uw e-mailadres). Met dit ID kunt u binnen de SketchUp software kiezen voor 'Sign in' om de software te activeren.

Indien u meerdere licenties aanschaft, dient u handmatig de gebruikers toe te wijzen in de beheeromgeving op basis van een e-mailadres en naam. Doesum biedt gratis medebeheer aan en kan u hier eventueel bij helpen; stuur gerust de gewenste gebruikers naar ons toe en wij verwerken dit voor u.

Waar kan ik mijn licentie(s) beheren?

In de SketchUp beheeromgeving, de Account Management Portal, kunt u uw SketchUp licenties en gebruikers eenvoudig beheren.

 1. Log in met het beheeraccount (Trimble SketchUp ID) welke u van Doesum heeft ontvangen.
 2. Indien gevraagd, klik op de organisatie waarvan u uw portal wilt bekijken (met 'aangeschaft via DOESUM software + support'). De andere optie is doorgaans het persoonlijke account.
 3. Klik op Members. Hier vindt u uw gebruikersoverzicht met de toegewezen rollen en softwaretoegang.
 4. Door te klikken op de drie puntjes achter de gebruiker, kunt u de toegewezen rol en/of softwarerechten bijwerken. Zo kunt u ook een licentie vrijgeven om toe te wijzen aan een andere gebruiker op basis van naam en e-mailadres.
 5. Indien een nieuw toegewezen gebruiker reeds met een trial werkt, kan het zijn dat hij/zij eenmalig binnen de SketchUp software dient af te melden en opnieuw aan te melden om het lidmaatschap op te halen.

Welke renderextensies zijn er voor SketchUp en wat is de juiste keuze voor mij?

Keuzehulp_SKUPrenderextensies.png

Overige vragen

Maakt u al gebruik van SketchUp Pro en loopt u tegen technische en/of gebruiksproblemen aan? We hebben enkele veelvoorkomende vragen op een rijtje gezet. Staat uw vraag er niet tussen? Neem gerust contact met ons op.