Vloeiende textieldessins met nieuwe technieken

“Deze cursus was een openbaring voor mij. Mijn ontwerptekeningen moeten altijd bestaan uit vloeiende lijnen omdat we anders het dessin niet kunnen gebruiken. Met alle penselen en lijnen in Illustrator wordt dit een stuk makkelijker dan voorheen in andere programma’s." Designer Marjo Penninx volgde de cursus Illustrator en is erg tevreden met het geboekte resultaat.

Marjo Penninx werkt al dertig jaar als designer bij Vlisco. Ze ontwerpt hier modedessins voor textiel. Tot nu toe deed ze dat altijd met Adobe Photoshop en een tekentablet. “Dit werkt over het algemeen prima, maar Photoshop is niet altijd geschikt. Op mijn afdeling werken er al een aantal collega’s met Adobe Illustrator en die lieten mij het verschil zien. Ik ontdekte hierdoor dat Photoshop tekentechnieken mist die Illustrator wel heeft. Dat heeft me over de streep getrokken. Ik wilde ook met dit programma aan de slag en ging op zoek naar een geschikte cursus.”

“Het komt zo precies dat het vervormen van lijnen een dessin onbruikbaar kan maken.”


Met de cursus wil Marjo haar tekentechniek verbeteren en tijdwinst behalen. De werkdruk wordt steeds hoger en professionaliteit is een must. Ze start met twee maatwerkdagen waarin zij een-op-een met de trainer aan haar eigen leerdoelen werkt. “De ontwerpen die ik maak, moeten aan strenge eisen voldoen om tot een optimaal drukresultaat te komen. Zo moeten de tekeningen altijd bestaan uit vloeiende lijnen. Dit komt zo precies dat het vervormen van lijnen een dessin onbruikbaar kan maken. Tijdens het werken met Photoshop gebeurde dat wel eens. Het was dan ook een openbaring toen ik tijdens de cursus de mogelijkheden van alle penselen en lijnen van Illustrator ontdekte. De trainer nam geduldig en gepassioneerd de beste werkmethodes met mij door. Dat was precies wat ik nodig had om alles uit de cursus te halen.”

“De meeste technieken kan ik al direct toepassen.”


Een maand na het volgen van de cursus probeert Marjo zoveel mogelijk van haar geleerde kennis toe te passen in Illustrator. “Gelukkig heeft de trainer videomateriaal toegestuurd. Hiermee kan ik zijn handelingen terugkijken. Daarnaast heb ik het naslagboek altijd op mijn bureau liggen. Het programma is complex en vergt veel oefening, maar de meeste technieken kan ik al direct toepassen. Sommige handelingen zoek ik even op voor ik ze gebruik. Het lijkt me ontzettend leuk om nog meer uit het programma te gaan halen in de toekomst. Een collega van me gaat de cursus binnenkort ook volgen bij Doesum. Ik ben benieuwd naar haar ervaringen en nieuwe input.”

Over het bedrijf
Vlisco ontwerpt al 170 jaar originele textiel designs. Vlisco werkt met eigen ontwerpers en bedrukt de stoffen met een waxdruk mechaniek in Nederland. Deze techniek is gebaseerd op het Indonesische Batikverven. Er bestaan meer dan 350.000 originele textieldesigns die worden gebruikt voor kleding. De grootste afnemers zijn gevestigd in Centraal en West-Afrika.


Illustrator als cursus op maat        Klassikale cursus Illustrator