SketchUp 2024 release

Op donderdag 11 april 2024 heeft Trimble SketchUp 2024 gelanceerd. Hieronder een greep uit de nieuwe functies en verbeteringen.

SketchUp Pro

• Verbeterd: Performance
Hogere laadsnelheid bij het draaien, zoomen en pannen van modellen. Bepaal zelf of je de nieuwe grafische engine aan- of uitzet op basis van je hardware en systeem.

• Terrein input
Voeg eenvoudiger terrein toe aan het model. Bepaal met een schuifregelaar de dichtheid van contouren en vlakvulling voor lichtere, snellere bestanden of juist meer gedetailleerd en precies terrein.

• Ambient Occlusion
Een nieuwe stijlinstelling die de nadruk legt op hoeken en randen waardoor de waargenomen diepte en het realisme in de interface van SketchUp toenemen. Deze stijl is ook beschikbaar voor SketchUp for iPad.

• Trimble Connect & samenwerking
Trimble Connect is nu een native integratie binnen de desktop applicatie. Open Trimble cloudbestanden vrijwel direct. Bij het opslaan wordt de voortgang behouden en de versiegeschiedenis van het bestand bijgewerkt in Trimble Connect. Genereer nu ook eenvoudig, zonder aanvullende software, een view-only link om modellen te delen met collega's en klanten. De link opent in de browser.

• Bestandsbeheer
SketchUp en LayOut zijn nu versieloos. Je hoeft nu niet meer 'Save as' te gebruiken om projecten in 2022 of later te openen. SketchUp bestanden gemaakt in 2024 kunnen geopend worden in SketchUp 2022 en 2023.

 

SketchUp LABS

SketchUp LABS is een testomgeving van SketchUp. Nieuwe features nog in ontwikkeling worden hier gedeeld en beschikbaar gesteld voor het publiekelijke Bèta programma. Ook voor LABS zijn er nieuwe aankondigingen.

• Nieuwe grafische engine voor LayOut: verbeter de prestaties in bestandsnavigatie en reactiesnelheid. Deze experimentele engine staat standaard uit, maar alle gebruikers kunnen deze mogelijkheid testen (onder Preferences > Performance).

• Scan-to-Design voor SketchUp for iPad: scan bestaande ruimtes en SketchUp zet de scangegevens om in een schoon, georganiseerd SketchUp model waardoor je direct een startpunt voor je nieuwe project hebt.

 

Overige updates

• SketchUp Studio: Scan Essentials - Ground Mesh
Scan bestaande ruimtes en omgevingen en SketchUp zet deze automatisch om in een schone, georganiseerde 3D-geometrie met de gekozen resolutie. Je hebt zo direct een leeg startpunt voor een nieuw ontwerp.

• LayOut: Draft Mode
Verbeter de snelheid en reactiesnelheid tijdens het navigeren of tekenen in je bestand door de Draft Mode in te schakelen onder Preferences > Performance. Vooral merkbaar bij zwaardere, complexe bestanden.

• SketchUp for iPad: Omnibar
Nieuwe navigatietool met geavanceerde zoekfunctie. Vind sneller wat je nodig hebt en stel aangepaste sneltoetsen in.

SketchUp 2024 Ambient Occlusion
Afb. Het gebruik van Ambient Occlusion met SketchUp 2024

 

FAQ

Kan ik SketchUp 2024 gebruiken?
Als u een actief lidmaatschap heeft, kunt u SketchUp 2024 downloaden en activeren met uw Trimble ID. Wanneer u gebruikmaakt van plug-ins kan het zijn dat de nieuwste versie nog niet direct is ondersteund of dat een upgrade van de plug-in nodig is. Bekijk hiervoor uw extensie vereisten of probeer SketchUp 2024 vrijblijvend uit middels de 7 dagen volledig functionele trial.

Ik krijg een foutmelding bij het activeren van SketchUp 2024.
Per hoofdgebruiker zijn tot 2 activaties toegestaan. Dit zijn 2 verschillende machines óf 2 verschillende versies. Het kan dus zijn dat u eerst een andere activatie af moet melden alvorens u SketchUp 2024 kunt activeren. Weet u niet meer waar u bent aangemeld? Dan kunt u in uw accountbeheer de activaties op afstand uitloggen.

Ik heb nog een commerciële Classic licentie (serienummer) zonder onderhoud.
U kunt overstappen naar een lidmaatschap om gebruik te maken van de laatste versie van SketchUp.

Heeft u SketchUp Pro maar wilt u graag upgraden naar SketchUp Studio om ook gebruik te maken van V-Ray, de Revit Importer en/of Scan Essentials? Neem gerust contact met ons op met uw huidige lidmaatschapsgegevens en we stellen graag een vrijblijvend aanbod voor u op.