SketchUp 2023 release

Op woensdag 22 februari 2023 is SketchUp 2023 gelanceerd. Welke nieuwe functies en verbeteringen brengt deze nieuwe release met zich mee?

SketchUp Pro

• Nieuw: Flip-tool
Draai of spiegel nu eenvoudig onderdelen zonder te gissen. U hoeft niet langer handmatig te schalen, draaien en verplaatsen, SketchUp doet dit nu automatisch op basis van de door u gekozen positie en visualiseert vooraf het resultaat. Gebruik dit bijvoorbeeld voor het maken van gelijke tafelpoten of het symmetrisch plaatsen van kopieën.

• Verbeterd: LayOut - DWG als referentiefile
Beheer .dwg bestanden met de LayOut reference manager en gebruik ze als referentiefile. Update of relink eenvoudig en ontvang meldingen wanneer een bestand is verouderd of gewijzigd. Stijlwijzigingen zoals lijndiktes, schaal en viewport posities blijven behouden.

• Verbeterd: Overlays API
Sta toe dat extensies permanent beschikbaar worden terwijl u met andere SU-tools werkt. Veelgevraagde developer feature.

• Verbeterd: Tooling
Verbeteringen in onder andere Axes, Eraser, Search, selections, section planes en snellere opslag voor grote modellen. Voor een volledig overzicht, zie https://help.sketchup.com/en/release-notes/sketchup-desktop-20230

SketchUp 2023 Revit Importer
Afb. Autodesk Revit 2023 versus SketchUp 2023

SketchUp Studio

• Nieuw: Revit importer
Importeer nu direct Revit bestanden als SketchUp projecten zonder een losse Revit licentie nodig te hebben of handmatig de optimale instellingen en bestandstype te hoeven selecteren. Importeer native en neem direct informatie mee zoals tags, groepen en componenten. Door het behoud van modelstructuren kunt u zich snel richten op het project in plaats van opschoning.

• Verbeterd: Windows Installer
Kies bij installatie nu ook voor de extra opties voor SketchUp Studio: Scan Essentials, V-Ray en de nieuwe Revit Importer.

FAQ

Kan ik SketchUp 2023 gebruiken?
Als u een actief lidmaatschap heeft, kunt u SketchUp 2023 downloaden en activeren met uw Trimble ID. Wanneer u gebruikmaakt van plug-ins kan het zijn dat de nieuwste versie nog niet direct is ondersteund of dat een upgrade van de plug-in nodig is. Bekijk hiervoor uw extensie vereisten of probeer SketchUp 2023 vrijblijvend uit middels de 30 dagen trial.

Ik krijg een foutmelding bij het activeren van SketchUp 2023.
Per hoofdgebruiker zijn tot 2 activaties toegestaan. Dit zijn 2 verschillende machines of 2 verschillende versies. Het kan dus zijn dat u eerst een andere activatie af moet melden alvorens u SketchUp 2023 kunt activeren. Weet u niet meer waar u bent aangemeld? Dan kunt u in uw accountbeheer de activaties op afstand uitloggen.

Ik heb nog een commerciële Classic licentie (serienummer) zonder onderhoud.
U kunt overstappen naar een lidmaatschap om gebruik te maken van de laatste versie van SketchUp.

Heeft u SketchUp Pro maar wilt u graag upgraden naar SketchUp Studio om ook gebruik te maken van V-Ray, de Revit Importer en/of Scan Essentials? Neem gerust contact met ons op met uw huidige lidmaatschapsgegevens en we stellen graag een vrijblijvend aanbod voor u op.