SketchUp 2021 beschikbaar

Hier is de nieuwe SketchUp, versie 2021. In dit artikel vertellen we u alles over de nieuwste functies en wat voor positieve effecten die voor u en uw klanten hebben. Natuurlijk zorgt een nieuwe update voor nieuwe functies, dus laten we ze eens onder de loep nemen.

Nieuwe SketchUp Logo


Realistisch visualiseren en presenteren

De meest in het oog springende nieuwe functie: 'PreDesign'. Deze functie is gemaakt voor het eerste ontwerpstadium. U verwerkt klimaatelementen in uw eerste conceptontwerp. Zo toont u bijvoorbeeld wat de weersomstandigheden per seizoen doen met uw ontwerp. Denk aan de zonstand voor bijvoorbeeld de keuze in beglazing en toevoegen van zonwering. Uw keuzes zijn op deze manier goed onderbouwd en duidelijk te volgen voor uw klanten. Zijn er wensen vanuit de klant? Dan zijn ook die gemakkelijk door te voeren en zijn effecten direct terug te zien in presentatie en ontwerp. De gesprekken met uw klant kunnen zo interactiever en interessanter worden.


Voorbeeld PreDesign in actie SketchUp 2021


Tijd besparen

Live Components maken het eenvoudiger om herhaaldelijke objecten te configureren en zo efficiënter aan uw project te werken. Deze functie is een mooie verbetering op Dynamic Components. Deze Live Components hertekenen zichzelf namelijk real-time op basis van de door u gekozen instellingen en opties. U kunt zo bestaande ontwerpen gebruiken voor een nieuw project door de zogeheten parameter instellingen aan te passen. Hierdoor hoeft u niet opnieuw het hele ontwerp op te bouwen. U kunt bijvoorbeeld een houten frame uit een eerder ontwerp verhogen of een raam verplaatsen naar de door u aangegeven locatie. Dit scheelt veel tijd en werk voor u als ontwerper.

De configuratie van Live Components verloopt via 3D Warehouse, de inbegrepen dienst bij SketchUp. U vindt de objecten in de collectie 3D-objecten in SketchUp Labs. Deze kunt u vervolgens downloaden en importeren in uw project. Configuratie vanuit SketchUp zelf is ook mogelijk met een actieve internetverbinding voor de koppeling met 3D Warehouse.

Voorbeeld Live Components in SketchUp 2021 Labs in 3D Warehouse


Betere model-organisatie met Tags

SketchUp Pro 2021 heeft een betere model-organisatie die met name interessant is voor grote en complexe modellen. U kunt nu namelijk op basis van Tags filteren en groeperen. Binnen uw model zoekt u eenvoudig naar Tags en controleert u de zichtbaarheid. Selecties maakt u in het modelvenster of u past de eigenschappen en styling van de gekozen Tags aan.

Om uw Tags en Scenes te onderhouden, is het ook mogelijk om (sub)mappen aan te maken. Het organiseren hiervan gaat op basis van attributen, bouwniveaus en ontwerpopties. De functie Tags is ook beschikbaar in LayOut. Hierdoor kunt u grotere gedeelten van een model viewport uitschakelen of aanzetten bij het samenstellen van 2D-tekeningen. Ideaal voor een goede documentatie van uw werk.


Vroegtijdige toegang tot nieuwe functies

We noemden de naam hiervoor al even. Het SketchUp Labs programma is een nieuwe manier waarop Trimble SketchUp functies ontwikkelt en uitbrengt. De eerste functie daarin is Live Components. Functies die als onderdeel van dit bèta-programma worden uitgebracht, zijn nog in ontwikkeling. Wel zijn ze door dit programma een stuk sneller beschikbaar en worden ze getest in echte workflows. Gebruikersfeedback draagt dan ook bij aan de bepaling van de prioriteit van toekomstige ontwikkelingen door SketchUp.


Aanschaf

Een jaarlicentie SketchUp Pro kost standaard € 272,- exclusief btw. Hierin zijn bovengenoemde nieuwe functies inbegrepen. Ook krijgt u bij deze aansluiting toegang tot Trimble Connect voor onbeperkt cloudopslag en samenwerking, overal toegang tot de premium browserversie naast de lokale desktop installatie en hoge resolutie geo-locaties.

SketchUp Pro 2021 individuele licentie bestellen

Voor geaccrediteerde onderwijsinstellingen zijn er speciaal gereduceerde onderwijslicenties beschikbaar.


Als ik al een SketchUp-versie heb?

Als u beschikt over een lidmaatschap heeft u automatisch toegang tot de nieuwste versie. U kunt naar wens de softwareversie op uw machine vervangen. Natuurlijk mag u er ook voor kiezen om de 2021 release naast uw huidige installatie als tweede activatie gebruiken. Let wel: extensies ondersteunen mogelijk niet direct de nieuwe release.

Heeft u nog een aankooplicentie met een geldig onderhoudsabonnement? Dan ontvangt u binnenkort per e-mail uw nieuwe licentiegegevens. In de tussentijd kunt u de tot 30 dagen volledig functionele trial downloaden en alvast de nieuwste versie uitproberen, een goede manier om te kijken of deze goed functioneert op uw systeem. Voordat u de 2021 release permanent activeert, is het ook verstandig om door middel van de trial te onderzoeken of uw extensies compatibel zijn met de nieuwe release.


Aankooplicenties

Nog even goed om te weten: u kunt de SketchUp Pro 2020 Standalone licentie na activatie van de SketchUp Pro 2021 niet meer activeren op een nieuw systeem. De software blijft wel draaien op het systeem waarop het nu geïnstalleerd staat en kan ook naast SketchUp 2021 blijven draaien. Bij netwerklicenties stopt de 2020-versie zestig dagen na activatie van de 2021 licentie. Het maakt hierbij niet uit of de licentie op één of meerdere systemen is geactiveerd.


Krijg ik de overstap gratis of anders korting?

Voor een gratis upgrade naar de 2021-versie is een lidmaatschap of een nog actief onderhoudscontract nodig. Beschikt u over een oudere permanente (classic) versie van SketchUp Pro 2013 of later? Neem dan contact met ons op. In veel gevallen kunnen we u tegemoet komen.

Het is bijvoorbeeld momenteel mogelijk om uw oude licentie voordelig te converteren naar een 1- of 2-jarig lidmaatschap. Stuur ons uw info en we voorzien u graag van een conversie-aanbod om over te stappen naar een lidmaatschap.  

Ps. Voor nog meer informatie over de nieuwe SketchUp Pro 2021, zie de volledige release notes in de officiële SketchUp Help Section.

Doesum is SketchUp Authorised Reseller